Velkommen til bloggen min og vil du legge igjen ein kommentar eller helsing, set eg stor pris på det.

mandag 14. september 2009

Grønne tomater og løk

I et tidligere innlegg nevnte jeg syltede tomater og løk. Her kommer oppskriften. Det riktige navnet er "Mormors tomatsalat" Oppskriften er hentet fra boken "Hjemmelaget av markens grøde" forfattere Siv og Key L. Nilson utgitt på Gyldendal Norsk Forlag i 1998. Før hadde vi gårdbrukere i vårt nærmiljø, som dyrket tomater og på høsten når de skulle "pakke sammen" fikk vi alltid kjøpt grønne tomater. Nå bestiller vi på Coop Mega. Det er viktig at tomatene er helt grønne og ikke begynt å bli gule. Vi bruker denne tomatsalaten til stekt kjøtt f.eks. istedenfor tyttebærsyltetøy.

2 kg grønne tomater
2 kg løk

Saltlake:
3 liter vann
300 g salt
1 dl sukker

Eddiklake:
1 1/2 dl sylteeddik
1 1/2 kg sukker
4-5 kryddernelliker

1. Bland saltlaken kald i en stor bolle og rør til salt og sukker løses opp.

2. Rens løken og skjær den i tynne skiver. Del tomatene i båter eller skjær dem i skiver. Legg alt i saltlaken i 3-4 timer. Slå deretter laken av.

3. Kok opp eddiklaken og rør til sukkeret er oppløst. Legg i de godt avrente grønnsakene. La alt småkoke i 5 minutter. Ta kjelen av varmen.

4. Legg grønnsakene i varme, godt rengjorte glass eller krukker.Slå på laken. Lukk med tette lokk. Oppbevares kjølig.

Lykke til.

1 kommentar:

  1. Hei.Tusen takk for oppskriften.Den så god ut.Den må jeg prøve en gang.Ha en riktig fin høstdag.Bodil

    SvarSlett